Your browser fingerprint:

Nu e rusine sa nu stii, e rusinos sa nu intrebi.

Trimite-ne intrebarea ta si o persoana dedicata din cadrul Departamentului Medical al companiei iti va raspunde

FORMULAR INTREABA SPECIALISTUL
 Intrebari si raspunsuri

 

Atentie, sfaturile doamnei doctor vor avea un caracter exclusiv orientativ, ele neputandu-se substitui unui control amanuntit realizat intr-un cabinet medical. Pentru a va proteja intimitatea, raspunsurile nu vor fi publicate. Le veti primi prin e-mail la adresa indicata in campul din formular.

Sigur voi ramane insarcinata cu ProFecund?


Cat de repede isi face efectul tratamentul cu ProFecund?


Ce fac daca am urmat cura de 3 luni si inca nu am ramas insarcinata?


ProFecund are reactii adverse? Ingrasa?


Care este mai bun ProFecund sau ProFecund INO?

Un cuplu fara probleme de sanatate de 25 ani are 25% sanse sa obtina o sarcina in prima luna, 70% sanse in 6 luni, 85% sanse intr-un an si 95% sanse in doi ani.

Deoarece numarul si calitatea ovulelor scad odata cu inaintarea in varsta, in cazul unei femei de peste 35 ani perioada necesara pentru obtinerea unei sarcini va fi mai lunga. Totodata, dupa aceasta varsta, riscul de aparitie a endometriozei, a fibromului uterin si a avortului spontan sunt mai mari, toate acestea afectand obtinerea unei sarcini. De exemplu la femeile de peste 38 ani, aproximativ 50% din sarcini se sfarsesc prin avort spontan fata de 10% in cazul femeilor de 25 ani.

Pentru a imbunatati sansa de obtinere a unei sarcini in mod natural, cuplul este sfatuit sa intretina contact sexual la un interval de 2-3 zile, mai ales in timpul perioadei fertile. Odata ce ovulul a fost expulzat de catre ovar, acesta supravietuieste pana la 24 de ore si doar in aceasta perioada poate fi fertilizat de catre spermatozoid. Exista mai multe metode de monitorizare a ovulatiei, dar nu trebuie sa faceti un scop din aceasta deoarece anxietatea provocata este contraproductiva si poate sa afecteze relatia de cuplu.

Ovulatia se asociaza cu cicluri menstruale regulate la un interval de 28±5 zile. Daca o femeie are cicluri neregulate, de cele mai multe ori se poate spune ca nu ovuleaza in mod constant si natural. Disfunctiile ovulatorii apar din cauza ovarului sau a semnalului pe care il transmite sistemul nervos central catre ovar. Pentru a putea stabili originea disfunctiei ovulatorii, sunt disponibile o serie de teste specifice.

Infertilitatea este definita ca inabilitatea de a obtine o sarcina dupa un an de raporturi sexuale regulate fara a utiliza metode contraceptive. Inainte ca un cuplu sa traga concluzia ca este infertil, acesta ar trebui sa cunoasca mai intai definitia "fertilitatii normale", adica abilitatea unui cuplu de a concepe in mod natural in 2 ani de raporturi sexuale regulate. Din totalul cuplurilor care nu au conceput timp de un an, aproape jumatate vor concepe in mod natural in anul urmator. Daca partenerii cuplului sunt tineri, sansele cresc. Totusi, in cazul cuplurilor peste 35 de ani, inca un an de asteptari poate insemna prea mult pentru inceperea testelor si tratamentului. Fertilitatea femeii scade dupa 35 - 40 de ani, iar rezerva sa de ovule imbatraneste.

Infertilitatea are multe cauze ce implica sistemul reproductiv al femeii, barbatului sau a ambilor parteneri. Cele mai frecvente cauze sunt:

 • probleme ale trompelor uterine
 • probleme ale uterului si/sau cervixului
 • probleme ale ovulatiei
 • probleme ale sistemului reproductiv masculin

Infertilitatea este o problema de cuplu: indiferent care dintre parteneri are problema medicala, cooperarea ambilor parteneri este esentiala in cresterea sanselor de reusita.

In cca. 40 % din cazuri se datoreaza disfuctiilor masculine: modificari in zona testiculara, obstructia tuburilor seminale, boli ale prostatei, modificari ale ejacularii, disfuctii erectile sau modificarii ale lichidului seminal.

In alte cca. 40% din cazuri, infertilitatea se datoreaza disfunctiilor feminie precum menopauza precoce, endometrioza, obstructii sau rani ale trompelor uterine, anomalii cervicale sau ale uterului precum si probleme ovulatorii.

Dupa un an de relatii sexuale regulate din care nu a rezultat o sarcina, cuplul trebuie sa inceapa sa suspecteze faptul ca poate exista un anumit tip de disfunctie. Este recomandat sa se faca o programare la medic in una din eventualitatile:

 • menstruatii neregulate sau absenta menstruatiei
 • istoric de infectii repetate in sfera genital
 • interventii chirurgicale complexe in antecedente
 • dureri menstruale intense si mentruatii abundente
 • doua sau mai multe avorturi sau sarcini oprite in evolutie
 • istoric de infectii cu Chlamydia sau Gonoreea la unul sau ambii parteneri
 • traumatisme, accidente, interventii chirurgicale in zona genitala a barbatului
 • oreion la varsta adulta
 • ejaculare precoce, tulburari de erectie
 • femeia are mai mult de 35 ani
 • menopauza s-a instalat mai devreme de 40 ani la cineva din familie (bunica, mama sau sora)

Exista anumite tratamente naturiste sau alternative la care se poate apela, in functie de problemele de fertilitate cu care se confrunta cuplul. Cele mai cunoscute sunt: acupunctura, homeopatia, plantele medicinale, o dieta alimentara speciala, reflexoterapia, osteopatia craniana, managementul stresului. Atragem atentia asupra faptului ca problemele structurale (lipsa vaselor deferente, afectiuni ale trompelor uterine, etc) care cauzeaza infertilitate nu pot fi tratate decat prin apelarea la alte tehnici medicale.

Organizatia Internationala a Sanatatii estimeaza ca in medie, un cuplu din sase se confrunta cu problema infertilitatii.

Vitex, pentru fertilitate si conceptie


Vitex, o planta ce vine in ajutorul femeilor

Vitex agnus-castus sau Fructul-castitatii este o planta benefica pentru femei, cu o lunga istorie de consum in conditii de siguranta. Inca din Grecia antica, Vitex a fost recunoscuta pentru proprietatile sale ca planta medicinala si...

continua...

 

Maca, planta minune pentru stimularea fertilitatii


Maca: beneficii pentru diverse afectiuni si disfunctii

Maca (Lepidium meyenii) este „Viagra Andina” a medicinei naturiste. Marturii care dateaza din 1653 raporteaza efecte pozitive asupra dinamicii de cuplu, a fortei si rezistentei masculine, precum si a altor proprietati metabolice. Experimentele de laborator si studiile clinice care au implicat teste pe animale si om au confirmat beneficiile Maca.

continua...